Tennings justering på Villers 150

Her kan man diskutere problemer og andre emner som har med motor å gjøre.

Moderator: Guttorm

Svar
Seriøs

Tennings justering på Villers 150

Legg inn av Seriøs »

Kan noen gi meg tips på hvordan tenningen skal justeres på en Villers 150? Det er som kjent ingen halvmåne på svinghjulet.

tempotom
Innlegg: 88
Registrert: 27 mai 2004 14:37
Sted: Verdal
Kontakt:

Tenningsinnstilling V 30C

Legg inn av tempotom »

Sånn stiller du tenninga, jeg går ut i fra at du har gnist: Løsne svinghjulet (vanlige høyregjenger). Det kan være litt treigt ettersom svinghjulsmutteren virker som en avdrager på svinghjulet mot den koniske veivtappen. Tørk av veivtapp og svinghjulsnav innvendig så de er helt rene for fett & olje, ellers er det lett for at svinghjulet flytter seg på aksen. Sett på svinghjulet igjen, og stram mutteren noen omdreininger med fingrene så veiva begynner å gå rundt når du roterer svinghjulet. Ta av topplokk eller tennplugg så du ser når stempelet står i øvre dødpunkt (øverst). Mens stempelet står i øvre dødpunkt, løsner du svinghjulet igjen så det kan dreies fritt uten at stempelet beveges. Til høyre på tenningsplata ca der lysledningen går ut, er det et hakk. Det er også et merke på svinghjulet. Drei svinghjulet til merket står akkurat mot merket på tenningsplata og skru svinghjulet kraftig til,- pass på at stempelet fortsatt står i øvre dødpunkt. Stifteåpningen skal ha 0,4 mm åpning, dette er minimum etter min mening. Drei svinghjulet til stiftene har maks åpning, og juster åpningen med et følemål som du får til noen kr på en bensinstasjon.
Hvis du vil sjekke at innstillingene stemmer, skrur du først av toppen. Legg det tynneste bladet på følemålet eller et sigarettpapir mellom stiftene mens de er lukket og drei svinghjulet mot HØYRE (motsatt av Sachs). Når følemålet slipper mellom stiftene, dvs når stiftene begynner å åpne, er tenningstidspunktet. Fortenninga er 4 mm, dvs stempelet skal stå 4 mm før øvre dødpunkt akkurat i det stiftene begynner å åpne.
Hvis du ikke får start etter dette, har trolig svinghjulet glidd på aksen så tenningstidspunktet er feil.
Sjekk høyden på gassnåla hvis dette ikke hjelper, bare spør. Lykke til.
Tom Fredrik Kjesbu

Seriøs

Legg inn av Seriøs »

Tusen takk for fantastisk hjelp!

Brukeravatar
Guttorm
Innlegg: 5305
Registrert: 09 jul 2005 22:44
Sted: Stavanger

.

Legg inn av Guttorm »

Utfyllende og lettfatta forklaring Tom Fredrik :)
CARPE DIEM!

Svar